Учeници наше школе (VIII1 i VIII2) посетили су Тeхничку школу „Радојe Љубичић” у циљу присуствавања трибини о каријерном пословању, формалном и неформалном образовању. Имали су прилику да разговарају и чују искуства Милоша Обрадовића, бившeг учeника овe школe, који јe након завршeног срeдњeг образовања изузeтно напрeдовао, истичући да је неформално образовање, поред компетенција, један од предуслова за успешно пословање и напредовање.
          У угодној атмосфери библиотеке ове школе, чији догађај је осмислила и припремила Весна Тадић – библиотекар стручни сарадник, ученици и њихови наставници слушали су предавање и интерактивно учествовали.


       Тим за професионалну оријентацију школе је у сарадњи са Техничком школом из Ужица организовао посету ученика наше школе неким компанијама и фабрикама у окружењу како би ученици стекли што бољи увид и донели праву одлуку у вези наставка школовања. Техничка школа у Ужицу и ове школске године уписује два образовна профила по иновативном моделу образовања, који су настали кроз јавно - приватно партнерство компанија и школе. На обилазак компанија кренула је група  је 22 ученика наше школе. Посетили смо: Гинко у Пожеги, Ваљаоницу бакра, Ваљаоницу алуминијума и Атлас.

http://www.tehnickaue.edu.rs/upis/


       У петак 17.05.2019.године група ученика наше школе посетила је Саобраћајну школу у Ужицу у циљу упознавања са образовним профилима који се школују у овој школи, могућностима за запослење или наставак школовања после завршетка средње школе.

http://www.tsradojeljubicicue.edu.rs/upis.html


       Тим за професионалну оријентацију ученика је 24.4.2019.године организовао посету Техничкој школи у Ужицу са циљем упознавања ученика осмог разреда са смеровима и образовним профилима који постоје у овој школи, са занимањима за које се ученици могу образовати као и са могућностима за запослење након завршене средње школе или наставак школовања. Ученици су били веома заинтересовани за  посету овој школи и за образовне профиле који у њој постоје тако да је у посету кренуло 42 ученика наше школе.

Комплетан план уписа за 2019/2020.годину -Брошура

http://www.tehnickaue.edu.rs/upis/


       Ученици Ужичке гимназије, од којих су неки и наши бивши ученици, посетили су нашу школу 25. марта 2019.године. Циљ посете је био да ученицима осмих разреда представе своју школу, да их упознају са смеровима који постоје у гимназији, могућностима за наставак школовања након завршене средње школе, али и са богатим садржајима у оквиру ваннаставних и слободних активности, секција, књижевних вечери, студијских посета, излета, екскурзија...

    Упознали су осмаке и са начином пријављивања и полагања пријемног испита за специјализовано ИТ одељење за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику.  


 

         Фeстивал наукe, највeћа манифeстација у области промоцијe наукe и образовања, одржан јe на Бeоградском сајму од 29. новeмбра до 2. дeцeмбра 2018. годинe на тему „Зeмља будућности". Ове године сајам су посетили и ученици наше школе.


     Дана 30.05.2018.године посетили су нас ученици Eкономске школе из Ужица од којих су неки бивши ученици наше школе . Представили су своју школу и образовне профиле за школску 2018/2019.годину заинтересованим ученицима осмог разреда


medicinska skola uziceДана 25.05.2018.године група осмака је посетила Медицинску школу у Ужицу у оквиру акције "Отворена врата", а у организацији Тима за професионалну оријентацију  наше школе. Ученици су обишли школу и кабинете и упознали се са образовним профилима које могу уписати у наредној школској години као и са предностима, манама и могућностима за запослење за сваки образовни профил.


       У оквиру Дана отвоерних врата компанија, заинтересовани ученици осмог разреда су посетили четири компаније у окружењу - Гинко д.о.о. у Пожеги, Импол Севал ваљаоницу алуминијума , Ваљаоницу бакра и Атлас д.о.о. у Севојну. Посету је организовала Техничка школа из Ужица у сарадњи са Тимом за професионалну оријентацију наше школе. У обилазак компанија из наше школе кренуло је 17 ученика осмог разреда, један родитељ и два наставника.

      Ученици су имали прилике да се упознају са различитим занимањима људи, различитим радним местима и њиховим предностима и манама као и са самим поступцима обраде дрвета, метала и легура (алуминијум, бакар, месинг...).


unnamed       Заинтересоване ученице су позване да дођу последње суботе маја, 26.5, да (online преко live streama) прате догађај "Девојке и ИТ-ју", када ће им се обратити успешне жене ИТ сектора наше земље. За креативне девојке које воле технологију, науку и математику ITAcademy организује ИТ догађај поводом Међународног дана девојака  ИТ-ју.

      ITAcademy жели да их мотивише, охрабри и подстаке да изаберу ИТ као свој будужи позив, јер тај сектор није искључиво резервисан за мушкарце.

Више детаља о догађају

Пријава за online праћење


 

        У петак  11.5.2018.год. посетили су нас професори и ученици Техничке школе из Ужица. Упознали су наше ученике осмог разреда са образовним профилима који постоје у њиховој школи, могућностима за запослење  или наставак школовања након завршене средње школе.


        itПо препоруци Министарства просвете, науке и технолошког развоја у нашој школи је, заинтересованим ученицима осмог разреда, приказана презентација о специјализованим ИТ одељењима за ученике са посебним склоностима за рачунарство и информатику. Ученицима је детаљније објашњено  шта су то ИТ одељења и какве могућности отварају ученицима након и током школовања.


      images

        У оквиру промоције Уметничке школе Ужице, отворена је изложба ликовних радова ученика у холу наше школе у Севојну.


         Изложба ликовних радова ученика четврте године Уметничке школе у Ужицу, поводом прославе Савиндана у ОШ "Алекса Дејовић" у Севојну.
Поставка садржи петнаест експоната копија фресака и икона у византијском средњовековном стилу. 

       Данас су ученици ужичке гимназије посетили нашу школу у оквиру професионалне оријентације. Приказали су презентацију заинтересованим ученицима осмог разреда и покушали што више да им приближе предности  ове школе.

         Упознали су ученике са постојећим смеровима и плановима да се отвори још један смер током следеће године  за ученике са посебним способностима за информатику.


         Дана 19.априла 2017.године  посетили смо Техничку школу у Ужицу. Посета је реализована у оквиру професионалне оријентације и у посету су ишли сви заинтересовани ученици осмог разреда. Циљ посете је био да се ученици завршног разреда, будући средњошколци, боље упознају са планом уписа, образовним профилима и смеровима за наредну школску годину, са животом и радом ове школе као и са могућностима запошљења или наставка школовања након завршене средње школе.

          Захваљујемо се љубазним професорима и ученицима Техничке школе који су нас лепо примили и упознали са животом и радом своје школе.

       Информације о Техничкој школи се могу пронаћи на сајту школе www.tehnickeue.edu.rs


       logo

       Тим за професионалну оријентацију ученика је у оквиру реалних сусрета ученика са светом рада и занимања,  организовао  посету предузећу  "INMOLD plast d.o.o." дана 05.05.2016.године. 


      profesijaAктивности организоване поводом Дана девојчица  имају за циљ да оснаже девојчице приликом одабира својих будућих занимања, да не подлежу стереотипима, већ да се руководе личним интересима и талентима. 


izlozba

         У среду 20. априла са почетком у 12.30 часова у холу наше школе у Севојну отворена је изложба уметничких радова наших бивших ученика и бивших ученика  Уметничке школе  из Ужица сада већ реномираних уметника и академских грађана.


    jelka 11   У холу школе у Севојну  постављена је  јелка. Ученици наше школе су је са задовољством окитили лепим украсима, међу којима је доста  дечјих ручних радова.


Назив:  ТиПО састанак у Севојну у ОШ  „Алекса Дејовић“

Број учесника: 15

Водитељ састанка: РуТиПО и ТОП МОШ „Алекса Дејовић“


Угледни час - професор Мирјана Којадиновић

 

Час је реализован у оквиру тематске недеље на тему : Извори енергије

Наставна јединица:Извори и примена угљоводоник

Часу је присуствовао гост - родитељ, експерт из области токсиколошке хемије Ксенија Бугариновић Миловановић (час у оквиру отворених врата школе и пројекта професионалне оријентације ученика)


У оквиру редовних програмских активности планираних Годишњим програмом рада Тима за Професионалну оријентацију у школи је окићена јелка са ПО мотивима и направљена промоција неких занимања. Детаљније у презентацији.


         Основна школа „Слободан Секулић“ Ужице је неколико година уназад организатор Фестивала науке, који је ове године назван „Ђачки фестивал знања“. Одржан је 05.06.2014. у Градском културном центру у Ужицу.

         На фестивалу су учествовале све основне и средње школе града Ужица. Фестивал има за циљ промоцију науке, као и промоцију и примену знања које су ученици стекли у школи.


Поводом обележавања Дана девојчице и Дана дечака наши ученици су, у оквиру програма професионалне оријентације, посетили Ваљаоницу бакра у Севојну. Имали су прилику да се упознају са реалним светом занимања и рада.


У оквиру пројекта "Професионална оријентација" заинтересовани ученици наше школе посетили су Техничку школу "Радоје Љубичић" у Ужицу.


Ученици наше школе су имали прилику да од родитеља - експерата чују о предностима и манама неких занимања. Пажљиво су слушали шта их чека у свету рада , коју средњу и високу школу  би требало завршити за нека занимања.

Представљена су следећа занимања: машински инжењер, специјалиста токсиколошке хемије, педијатар.


У оквирупројекта ""Подршка професионалној оријентацији ученика при преласку из основне у средњу школу"организовали смо посетутехничкој школи у Ужицу. Ученици су обишли школу, учионице за наставу, учионице за практичну наставу. 

www.tehnickaue.edu.rs


Наша школа је укључена у пројекат "Подршка професионалној оријентацији ученика при преласку из основне у средњу школу" који реализује Министарство просвете и науке РС и Министарство спорта и омладине РС у сарадњу са немачким удружењем за међународну сарадњу (ГИЗ БОСС) и "Мрежом РЦ и ЦСУ" за период 2011-2013.год.


У оквиру пројекта ""Подршка професионалној оријентацији ученика при преласку из основне у средњу школу"организовали смо посету амбуланте у Севојну за ученике седмог разреда.


        Ученици седмог и осмог разреда посетили су Ваљаоницу бакра у Севојну.


         Poseta stanici policije u Užicu u okviru projekta "Podrška profesionalnoj orijentaciji učenika pri prelasku iz osnovne u srednju školu" u okviru realizacije realnih susreta koji imaju za cilj upoznavanje učenika sa zanimljivim mogućnostima školovanja i zanimanjima.


          Маја 16. и 17. у холу Народног позоришта у Ужицу је одржан Сајам образовања.

Погледајте презентацију са сајма.

images


 

Међународни Дан девојчица је установљен на нивоу Уједињених нација и обележава се у свету сваке године последњег четвртка у априлу.

           Девојчице осмог разреда наше школе су учествовале у манифестацији Дан девојчица коју је организовало Удружење пословних жена Србије у сарадњи са пројектом Професионалан оријентација на преласку у средњу школу, који реализује ГИЗ