mala Sveti Sava 2024


 

 sv sava hilandarУ ОШ „Алекса Дејовић“ у издвојеном одељењу у Крвавцима одржана је свечаност и богат културни програм. Као и сваке године, тако и ове, ученици и њихови наставници настоје да Савиндан прославе уз пригодне текстове, представе, хор, рецитације и ликовни приказ времена.Целу приредбу је учинио још свечанијом КУД „Наш завичај“ у ком су чувари традиције деца из школе у Севојну, Злакуси и Крвавцима.


        Ово је већ друга година да врата Школе, не нашом вољом, на прослави Савиндана, буду само одшкринута, а не широм отворена. Трудили смо се да ипак овај дан, уз поштовање епидемиолошких мера, пригодно реализујемо.

Ученици наше школе су данима уназад припремали материјала, рецитовали, глумили, учествовали у квизу... литерарном конкурсу. Велики део скромне представе извели су ученици четвртог разреда. Они су заједно са својијм учититељима успели да у ометајућим условима не посустану у пратњи утабане стазе Светосавља.


        Српска православна црква и верници 27. јануара прослављају  Савиндан, дан утемељивача државе и школства. Свети Сава се слави као школска слава и зато све школе и образовне установе обележавају празник свог заштитника, великог дипломате и државника, чије се време у средњовековној историји сматра златним веком српског препорода.

Дијалектика Светосавља