Српска православна црква и верници 27. јануара прослављају  Савиндан, дан утемељивача државе и школства. Свети Сава се слави као школска слава и зато све школе и образовне установе обележавају празник свог заштитника, великог дипломате и државника, чије се време у средњовековној историји сматра златним веком српског препорода.

Дијалектика Светосавља


       Лепо је и обавезно славити Савиндан. Радост је то велика за све нас. У амбијенту славља ОШ „Алекса Дејовоић“ Севојно, чуле су се многе светосавске поруке и поуке којима се боји смисао живота. У пригодном програму, обраћању свештеника присутнима, у здравицама светосавске трпезе љубави, искрила је јединствена жеља да се иде светосавским путем и да се на њему ревносно истрајава. То је пут који чува живот на којим ђаци стичу личносне вредности и израстају у јаке и духом здраве људе, способне да одговоре животним задацима.


     Прослава у част Светог Саве почела је у раним јутарњим часовима литургијом у цркви Светог Архангела Гаврила у Севојну. Након тога отворена је изложба радова ученика Уметничке школе из Ужица који представљају копије фресака. После изложбе програм је настављен приредбом у ТВ сали.


      Сава, потомак из корена Намањића, доступан Човек, са нама борави у свеукупности стварности, има људску скромност, доброту, понизност, марљивост, стрпљење, честитост и царско порекло. То се племић српског рода, кроз врлине, обукао у светлосну хаљину небеског Творца. Њом Он препорађа, уразумљује, сеје честитост и праведност међу људима, а верне Светосавце сједињује са Господом Исусом Христом.