У четвртак, 22.11.2018. ОШ „Алекса Дејовић“ је била место песничког сусрета, реалност добрих песама и добре песничке енергије. Наиме, чланови КУ „Рујно-Паун Петронијевић“ и Литерарне секције Клуба три гостовали су у Школи. Они су заједно са ученицима –песницима читали своју поезију. Дружиле су се генерације песника које у песничком низу настоје да очувају континуитет песничких мотива којима се опева сварност што их повезује. Догодила се атмосфера генерацијске песничке асимилације, песници, са присуством радости у срцу, старији и млађи, говорили су стихове, не да дарују израз присутнима, него да прдставе животне обрте, неизвесности, различите стварности у тону другарства, породичног живота, традиције, историје...


И млађи песници(ђаци) певају исто оно што и старији, само оживотворавају личним доживљајем стварности, са ефектом који њихов живот покреће на узвишено и лепо. То осећајно „лепо“, као танана нит полази из срца сваког песника понаособ, било да је стар или млад, и спаја се у песнички сноп, чија светлост путоказује у велику радост.

Да не заборавимо важно знање, хришћанско- светосавско учење казује да душе не старе, стари само људско тело. Отуда је овакав песнички сабор душа сасвим реалан, песничка здрава духовност  је њихов заједнички  руководилац. А, све што се догодило спаковано је у чистоћу и правилност песничке форме, али и у јасноћу и једноставност израза. Дружење је надахнуто и успешно креирано.

Наши малади песници нису побегли у виртуални свет, већ су ту, да осете, да расуде, да се у много чему огледају на песничко искуство старијих. И то је добро. Зато што чешће треба тражити и изналазити ситуације које  утичу на формирање и доследно истрајавање младих песника у квалитетно-објективном раду. Све стварно се може бојити натприродном лепотом, нема потребе за умишљајем и виртуализацијом.

Овом приликом проведена је и акција библиотеке Дарујмо књигу библотеци, а песникиње Љубинка Тошић и Мика Голубовић даровале су своја издања библиотеци, укупно пет књига.

Чланови КУ „Рујно-Паун Петронијевић и Литерарне секције Клуба три:

Драгица Ђурић, Мика Голубовић, Љубинка Тошић(ученик наше школе), Секула Новаковић, Дара Рајшп, Загорка Јаџић. Наш гост је био и Милутин Јовичић, професор и некада главни и одговорни уредник листа „Ужичка недеља“.

Ученици-песници: Крсман Трипковић, Јана Вукотић, Стефан Ковачевић, Мина Јањић, Вељко Грујичић, Теодора Чолић, Тијана Марковић, Ивона Ђукић, Анђеле Стикић и Нина Јеверица.

Дружење су нам улепшали и они ученици што лепо певају и рецитују, а то су: Милица Ерић, Лана Ковачевић, Вања Тодоровић, Теодора Вучковић, Страхиња Костић, Лана Петровић, Тамара Гордић и Софија Бугариновић.  

                                                                      Вера Д. Рајаковић, наставник Српског језика

 

3
1
2
4
5