7Дана 29.05. 2013. године у Севојну у ОШ „Алекса Дејовић“ , у оквиру професионалне оријентације ученика, одржан је Фестивал науке, старих занимања и заната. Циљ овог фестивала је био да ученицима прикаже савремене токове науке и технологије и мотивише ученике да изаберу занимање у складу са својим индивидуалним способностима и интересовањима.


Реализоване активности у оквиру Фестивала су:

- маскенбал занимања

- стари занати кроз народну традицију

- фестивал науке

- промоција средњих школа

- ликовна колонија

- улична трка

Маскенбал занимања припремили су ученици млађег школског узраста који су представили различита занимања оригиналним костимима. Представљени су и стари занати који су имали за циљ промоцију народне традиције. Поставком у холу школе ученици су имали прилику да се врате у прошлост и осете дух тог времена. У оквиру промоције природних и друштвених наука, ученици су кроз огледе и експерименте представили занимљивости из појединих предмета.

У оквиру професионалне оријентације ученика многе ужичке средње школе су промовисале своју струку. Ученици Техничке школе „Радоје Љубичић“ из Ужица, представили су се модном ревијом ученика текстилне струке и симулацијом вожње аутомобила, где су ученици наше школе имали прилику да пробају виртуалну вожњу. Економска школа из Ужица приказала је филм који је ученицима њихове школе донео 5. место на Републичком такмичењу, где су на прави начин представили своје теоријско и практично знање. Техничка школа изложила је предмете од рециклираних материјала, робота и десни трансформатор.

У школском дворишту, одржана је ликовна колонија у сарадњи са Уметничком школом из Ужица. У пријатном амбијенту уз пратњу амбијенталне музике, постављено је девет штафелаја за сликање и цртање и неколико грнчарских точкова за вајање. Ученици су још једном показали своју креативност и таленат за ликовно стваралаштво.

Манифестација је употпуњена уличном трком, која се по пети пут традиционално одржава у Севојну. У организацији трке, поред Школе, учествовао је и Спортски савез града Ужица и Црвени крст. Медаље за три првопласирана ученика у свим ктегоријама уручио је Зоран Поповић, генерални секретар Спортског савеза Ужице.

imagesПрезентација са фестивала науке