zimski raspust

         Зимски распуст малишани воле због снежних чаролија, празника, зимовања... Зато се потрудите да у њему максимално и уживају, саветују психолози. Њихова препорука је да на распусту ђаци не треба да уче, чак ни они који су полугодиште завршили са неким "кецом". Првих десетак дана требало би да буде њихово време за одмор, игру и дружење. Учење треба да дође касније, неколико дана пред школу, у зависности од тога ког узраста је дете и са којим предметом има проблема.


Ђаци средњих, али и основних школа прилично су оптерећени градивом, а истраживања у Србији показују да велики проценат деце има и ваншколску активност, тренирају спортове, узимају часове страних језика, плеса, иду на курсеве глуме, сликања, вајања... Понекад им то прилично окупира слободно време, а стручњаци упозоравају да данашња школска деца све мање спавају у односу на раније генерације. Када се на толико обавеза додају телевизор, компјутер и све техничке могућности које су им доступне, деци остаје јако мало времена за одмор. 

Истраживања показују да се деца и мање друже, а са вршњацима се срећу углавном викендом. Распуст је идеално време да се све то надокнади. Пустите их да се наиграју и испричају са другарима. Такође, и породице све мање времена проводе заједно, па је распуст прилика да будете са својим дететом више него иначе. Психолози саветују да не терате школарце да читају лектиру или да спремају градиво за следеће полугодиште! Пустите их само да уживају! Јако је важно и да се одморе, да мало дуже спавају, помало и да ленчаре... Што више времена требало би да проводе напољу, да удишу свеж ваздух, играју се на снегу и уживају у зимским радостима.

Зимски распуст је идеална прилика да негде отпутујете, најбоље на планину, а педијатри саветују да би деца требало да буду на планинском ваздуху барем десет дана годишње, јер то чини чуда за њихов имунитет. Уколико не можете да одете на путовање, посетите рођаке на селу или макар шетајте заједно, дружите се и разговарајте са децом.

Главне активности, дакле, треба да буду игра и забава. Уколико време не дозвољава боравак напољу, стручњаци препоручују да малишанима организујете дружење са пријатељима из вртића или разреда код куће или у некој играоници.

Ипак, искуства потврђују да се малишани одморе за кратко време, а онда почну да се досађују. Зато треба да им помогнете и организујете им време, саветују дечји психолози. Потребне су им активности које ће им "напунити батерије" и дати снагу за следеће полугодиште. Можете да идете на клизање, санкање ако има снега, на неку изложбу или представу, у биоскоп, у посете пријатељима... Психолози кажу да није лоше да школарци неколико дана буду код баке и деке или неког рођака. Промена прија свакоме, а одвајање од детета на неколико дана учиниће много за његово осамостаљивање.

Текст преузет са:   http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.306.html:413369-Raspust-vreme-za-odmor-igru-i-druzenje