Дечја недеља, школске 2023/24. године, обележена је под слоганом ,,Велико срце деце Србије” и спроведена је током прве седмице октобра (од 02. 10. до 06. 10.).

          Сам почетак Дечје недеље отворен је кросом у организацији РТС-а ,,Кроз Србију”, у петак 29. 9., где су наши ученици у великом броју учествовали и показали такмичарски дух, као и веома битну особину - искрено радовање пласманима својих другара.


Стручно веће разредне наставе реализовало је активности у оквиру Дечје недеље према утврђеном плану и распореду.

  • Понедељак: Пишемо поруке на слоган Дечје недеље ,,Велико срце деце Србије";
  • Уторак: Кративно-ликовна радионица ,,Срцем за свако срце";
  • Среда: Шарада на слоган Дечје недеље ,,Велико срце деце Србије"; и ,,Гарави брод“ – посета вртићу Маслачак
  • Четвртак: ,,Гарави брод" и Фламингоси (представа и хор);
  • Петак: Маскенбал - шетња под маскама.

1. Пишемо поруке на слоган Дечје недеље ,,Велико срце деце Србије“

            Ученици су упознати са значајем Дечје недеље, слоганом и циљем. Кроз прву активност постигнут је циљ развијања свести о значају појединца за групу, групе за појединца и да је школа њихов свет у малом где су сви један нераскидив ланац, који они штите од кидања.

Кроз радионице и активности добијени су продукти рада који могу послужити као пример добре праксе.

2. Кративно-ликовна радионица ,,Срцем за свако срце“

            Са циљем да свака наредна радионица произилази из претходне, другом активношћу реч је претечена у цртеж, ликовно дело, које говори више од хиљаду речи. Срце као фокус, изазвало је маштовитост, креативност и мотивацију код ученика.

Ученици првог разреда су посетили библиотеку, где су са библиотечком секцијом завирили у кутак што се царство књиге зове. Сви ученици су добили оковраткик са логом Дечје недеље, а ученици су њима, у знак захвалности, поклонили цртеже и поруке.

Кроз радионице и активности добијени су продукти рада који могу послужити као пример добре праксе.

3. Шарада на слоган Дечје недеље ,,Велико срце деце Србије“

          Почевши са мисаоним активностима, које су конкретизоване речју и цртежом, нову димензију емоција изазвала је трећа активност. Дато је машти на вољу да свет постане њихова оаза и да у целом свету има сасвим довољно места за све, са свим различитостима, посебношћу и јединственошћу које свака личност носи са собом. Као битан детаљ, треба истаћи ученикову перцепцију света и ширине значења и њиховог доживљаја. За многе је свет школа где све почиње и све се завршава. Креда као средство испољавања мисли и осећања, подстакнут је тимски рад, где је продукт различитих личности и емотивних уверења добио исти третман и универзално значење. Љубав – ширимо љубав.

Кроз радионице и активности добијени су продукти рада који могу послужити као пример добре праксе.

4. ,,Гарави брод“ и Фламингоси (представа и хор)

           Четврта активност обојена је глумом и песмом. Ученици су извелу представу „Гарави брод“ у Педшколској установи „Маслачак“ и у својој школи. Подршку су им пружили другари из хора „Фламингоси“ и песмом обојили велика срца деце Севојна.

Циљ представе и музичких тачака био је да убеде све присутне како је лепо бити дете, што се и најјаче осећа у ово ј недељи.

Дечја недеља је недеља испуњена радостима, игром, а поменутим програмом формирано је једно велико срце у које могу стати СВИ. Како нам и сам слоган „Велико је срце деце Србије“ говори да нам срце мора бити велико и за оне којима је помоћ потребна, изведба представе и хора су преточени у хуманитарну акцију „Велики је само онај чије је срце велико“.

Представа говори о гусарима који су у потрази за благом. Они су неуредни, не знају да броје, рачунају, не знају да се лепо понашају. Стекли су лоше навике. А знате ли зашто су такви? Зато што НИСУ ИШЛИ У ШКОЛУ. Чули су за једно острво што се школа зове и да у том месту постоји шкриња пуна блага. Решили су да је украду. Али, до ње није лако доћи. Морају да се помуче, нешто да науче. У тој шкрињи је ПРАВО благо, а то благо се зове ЗНАЊЕ.

5. Маскенбал - шетња под маскама

            Последња активност у оквиру Дечје недеље споведена је кроз моћ трансформације и прелазак у туђе ципеле. Циљ није само опробати се у различитим улогама које будућност носи, већ покушати изазвати осећај одговорности коју одело и улога у овом случају носи. У вези са тим, многи бирају костиме пимерене својим тренутним интересовањима, жељама, циљевима, а поједини бирају оно што није у домену њихових интресовања, са циљем да пробуде у себи осећање оног другог, који је у њиховој кожи/личности непознат.

Кроз радионице и активности добијени су продукти рада који могу послужити као пример добре праксе.